883 439 894 (666 278 296)
Sosnowiec

Blog

Jakie foremki nadają się najlepiej do wykrawania ciasta?

Większość łasuchów z pewnością potwierdzi, że nie ma to jak smak domowych wypieków. Nawet zwykłe, kruche ciasteczka upieczone własnoręcznie zdecydowanie biją na głowę wszelkie seryjnie produkowane, sklepowe słodycze. Do pieczenia ciastek potrzeba jednak odpowiednich foremek, dzięki którym można nadać im finezyjne kształty. Jakie foremki wybrać i czym się przy tym kierować? Sprawdźmy!

Czytaj dalej

Główne zalety silikonowych form cukierniczych

Osoby, które od czasu do czasu lubią upiec coś słodkiego, z pewnością zauważyły, że coraz więcej akcesoriów cukierniczych produkowanych jest z silikonu. Wybór produktów z tego surowca jest szczególnie widoczny w przypadku foremek do ciast, które prawie całkowicie wyparły ze sklepów foremki metalowe, znane nam z dzieciństwa. Dlaczego tak się stało? Skąd wzięła się tak […]

Czytaj dalej

Czy kontakt silikonowych form z żywnością jest bezpieczny?

Czasami można usłyszeć, że w kuchni nie powinno się stosować silikonowych akcesoriów, gdyż są one szkodliwe dla zdrowia. Argumentem przeciwników silikonu w kuchni jest to, że „plastik” pod wpływem wysokiej temperatury wydziela toksyczne substancje. Warto jednak zdać sobie sprawę z tego, że silikon i plastik to dwa zupełnie różne surowce. Silikon używany jest nawet w […]

Czytaj dalej

Z jakich materiałów są wykonywane foremki cukiernicze?

Chyba nikt nie wyobraża sobie wyposażenia przytulnej, domowej kuchni bez foremek do ciastek. To prawdopodobnie pierwsze „poważne” akcesoria do pieczenia, z którymi zapoznajemy się jeszcze jako dzieci. Obecnie wybór foremek w sklepach jest ogromny. Warto wiedzieć, z jakich materiałów się je produkuje i czym się dany rodzaj foremek cechuje.

Czytaj dalej
🡅
Poznaj zasady!
This is default text for notification bar