883 439 894 (666 278 296 / 797 274 322)
Oświęcim

Czy silikonowe formy do pieczenia ciast są wytrzymałe?

Pieczenie ciast i babeczek to prawdziwa frajda dla wszystkich miłośników słodyczy. Aby z powodzeniem realizować kuchenne pasje, warto zaopatrzyć się w pomocne akcesoria. Wśród nich popularność zyskują silikonowe formy do pieczenia. Dlaczego są tak chętnie wybierane?

Niezawodne cechy silikonowych foremek

Niebywałą zaletą korzystania z silikonowych foremek do pieczenia ciast jest ich wytrzymałość. Silikon może być poddany szerokiej rozpiętości temperatur: od -60˚C do +230 ˚C. Nadaje się więc nie tylko do pieczenia, ale także zamrażania i przechowywania w lodówce bez konieczności przekładania wypieków do innego naczynia. Tego rodzaju materiału odporny jest także na wszelkiego rodzaju uszkodzenia czy zarysowania – nie ulega również deformacjom. Dzięki wysokiej plastyczności silikonowych foremek mniejszym problemem staje się zagospodarowanie odpowiedniego miejsca do ich przechowywania. Z powodzeniem można je także myć w zmywarce bez obaw, że zostaną zniszczone, przez co znacznie łatwiej utrzymać ich czystość.

Jakie inne zalety mają foremki do ciast wykonane z silikonu?

Z praktycznego punktu widzenia zaletą silikonowych foremek do ciast jest łatwość ich wyciągnięcia z formy po upieczeniu. Silikon jest także najlepszą metodą uzyskania wyraźnych kształtów, dlatego chętnie wykorzystuje się go do produkcji foremek bożonarodzeniowych, okolicznościowych i dla dzieci. Choć na pozór wadą wydaje się cena, to jednak ich długa żywotność, szerokie zastosowanie oraz brak konieczności korzystania z papieru do pieczenia sprawia, że nawet wyższa cena w dłuższej perspektywie i tak okazuje się korzystniejsza niż w przypadku tradycyjnych form pieczeniowych. Silikon został również uznany za materiał energooszczędny, ponieważ ciasta pieką się w nim szybciej niż w tradycyjnych blachach.

🡅