883 439 894 (666 278 296 / 797 274 322)
Oświęcim

Główne zalety silikonowych form cukierniczych

Osoby, które od czasu do czasu lubią upiec coś słodkiego, z pewnością zauważyły, że coraz więcej akcesoriów cukierniczych produkowanych jest z silikonu. Wybór produktów z tego surowca jest szczególnie widoczny w przypadku foremek do ciast, które prawie całkowicie wyparły ze sklepów foremki metalowe, znane nam z dzieciństwa. Dlaczego tak się stało? Skąd wzięła się tak duża popularność foremek silikonowych? Przekonajmy się!

Zalety silikonu

Foremki do ciastek tak naprawdę nie powstają z silikonu – to tylko potoczna nazwa surowca, z którego się je produkuje. Foremki wytwarzane są z bezpiecznego bioplastiku PLA. Chociaż plastik PLA posiada wiele cech tradycyjnych tworzyw sztucznych, produkuje się go z surowców roślinnych – mączki kukurydzianej lub manioku (sfermentowana skrobia). Wbrew obiegowej opinii wysokiej jakości foremki do ciastek nie są więc „naszpikowane chemią” i nie uwalniają do żywności szkodliwych substancji. Są za to w 100% bezpieczne dla zdrowia.

Jest to też powód, dla którego z powodzeniem wypierają one tradycyjne foremki metalowe. Foremki z metalu nie są odporne na działanie wilgoci, a z biegiem czasu rdzewieją. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że rdza nie powinna trafiać do wypieków, a co za tym idzie – ludzkich przewodów pokarmowych. Foremki z metalu stały się jeszcze bardziej podatne na rdzewienie w dobie zmywarek, które do zmywania używają soli.

Popularność foremek silikonowych

To jednak nie koniec zalet foremek silikonowych. Użytkownicy bardzo chwalą sobie fakt, że mają one nieprzywierające powłoki, dzięki czemu wygodniej pracuje się z ciastami i masami dekoracyjnymi, a także szybciej czyści samą foremkę. Silikonowe foremki do ciastek dostępne są też w bardzo zróżnicowanych wzorach, nawet w 3D. To dzięki elastyczności wcześniej wspomnianego plastiku PLA, który umożliwia tworzenie nawet małych detali w formach, co byłoby niemożliwe przy użyciu metalu. Silikonowe foremki 3D z pewnością posłużą przez długie lata zarówno w domowej kuchni, jak i profesjonalnej cukierni.

🡅