883 439 894 (666 278 296 / 797 274 322)
Oświęcim

Z jakich materiałów są wykonywane foremki cukiernicze?

Chyba nikt nie wyobraża sobie wyposażenia przytulnej, domowej kuchni bez foremek do ciastek. To prawdopodobnie pierwsze „poważne” akcesoria do pieczenia, z którymi zapoznajemy się jeszcze jako dzieci. Obecnie wybór foremek w sklepach jest ogromny. Warto wiedzieć, z jakich materiałów się je produkuje i czym się dany rodzaj foremek cechuje.

Foremki metalowe

Dawniej w polskich kuchniach królowały foremki metalowe. Najczęściej miały one proste kształty, pozwalające na wykrawanie samych konturów znajomych kształtów. Foremki metalowe jednak nie są odporne na działanie wody. Z biegiem lat mogą rdzewieć i przestają nadawać się do kontaktu z żywnością. Niektóre z nich miewają stosunkowo ostre krawędzie, należy więc uważać, jeśli do wspólnego pieczenia ciasteczek zaprasza się dzieci.

Foremki silikonowe

 W ostatnich latach najbardziej pożądane stały się foremki silikonowe. Silikon wytwarza się z naturalnego krzemu i jest materiałem całkowicie nietoksycznym, w 100% bezpiecznym dla zdrowia. Foremki silikonowe mogą mieć bardziej wyrafinowane kształty, a niektóre z nich wykrawają nawet detale wewnątrz konturu ciasteczka. W przeciwieństwie do foremek metalowych są odporne na działanie wilgoci i praktycznie niezniszczalne przy zwykłym używaniu. Foremki cukiernicze z silikonu można myc w zmywarce bez obaw o rdzewienie. Z pewnością posłużą w kuchni przez długie lata, zawsze wyglądając jak nowe.

Foremki z plastiku

Czasami w sklepach z tanimi akcesoriami do domu można spotkać foremki z plastiku, lub tylko z niewielką domieszką silikonu. Wiele osób kusi się na ich zakup, gdyż zazwyczaj są bardzo tanie. Niskiej jakości plastik jednak może uwalniać do żywności toksyczne substancje, a przez to być szkodliwy dla zdrowia. Zdecydowanie odradzamy zakup najtańszych foremek. Trzeba pamiętać też, że plastik może nie poradzić sobie w wysokiej temperaturze, panującej w zmywarce, a foremki mogą po prostu się odkształcić.

🡅